Search Results for: социјални мрежи

post

Социјални мрежи – Маркетинг Средство – 84

Социјални мрежи - Маркетинг средство

Социјални мрежи - Маркетинг средство

Во досегашниов тек на овој серијал за маркетинг средства на претприемач ги опфативме најважните социјални мрежи: Twitter, Facebook и LinkedIn за кои сметам дека во моментов се најважни и најкорисни за еден бизнис. Но, оваа 84-то маркетинг средство ќе се однесува на уште некои социјални мрежи на кои можете да градите ваше присуство.

Во секој случај, во едно од наредните маркетинг средства ќе имаме SWOT анализа за социјални медиуми и Scorecard за социјални медиуми кои ќе може да ви помогнат околу изборот на најважните. Како и секаде и тука може да се применува 80/20 правилото што значи дека 80% од Вашите потенцијални потрошувачи се наоѓаат на 20% од социјалните мрежи, па логично би било да ги насочиме нашите ресурси токму на тие 20% од социјални мрежи.

1. Bebo

Bebo претставува онлај н социјална мрежа која повеќе се насочува на споделување и консумпција на дигитална содржина. Корисниците на Bebo кревлегуваат во интеракција со другите корисници преку споделување на фотографии, видео, комуникација преку месенџер, вклучување во квизови и анкети.

Статистика за Bebo

 • 117 милиони регистрирани корисници
 • Околу 12 милиони активни корисници
 • Најголема популарност има во Англија каде припаѓаат 30-40% од корисниците.

Како може да се користи?

Корисниците можат да ја користат оваа социјална мрежа и како едно маркетинг средство. Така да музичарите можат да се поврзат со своите фанови и да ја рекламираат и продаваат својата музика онлајн, авторите на книги може да споделат цели поглавја за да добијат некаков фидбек или за да ја покажат сопствената работа на потенцијалните купувачи. Доколку сте корисник или производител на некаков производ од дигиталниот свет можеби Bebo е вистинската социјална мрежа за тебе.

2. MySpace

MySpace претставува уште една онлајн социјална мрежа која може да се стави во групата на најстари (започнува во 2003 година). Им овозможува на корисниците интеракција преку разни карактеристики како блогови, месенџер, групи, форуми…

Статистика за MySpace

 • Во најдобрите денови имале повеќе од 100 милиони корисници, при што стрмно опаѓање доживува со појава на Facebook.

Како може да се користи?

Може да се користи за градење на односи со постоечки пријатели и креирање на нови пријателста и конекции. Од друга страна оваа мрежа исто како и Facebook овозможува адвертајзинг при што секој може да дизајнира сопствена реклама, да избере кога каде и на кој да се прикаже истата и да се плати врз база на број на кликови на рекламата.

3.  Orkut

Orkut е онлајн социјална мрежа во сопственост на Google. Целта е како и на сте други социјални мрежи да се градат мрежи помеѓу корисниците и нови релации.

Статистика за Orkut

 • Над 50% корисници се лоцирани во Бразил
 • Над 13% од корисниците го користат за градење на бизнис релации

Како може да се користи?

Може да се користи за градење на односи со постоечки пријатели и креирање на нови пријателста и конекции. Оваа мрежа нуди неколку свои опции како градење на заедници (Communities) и комуникација преку Testimonials и Scrapbooks.

Постојат и други социјални мрежи кои не ги вклучив во овој серијал. Некои имаат најавено дека ќе прекинат со работа до крајот на годината, а некои немаат голем број на коринсици за да може да се препорача нивно користење за бизнис цели.

post

ШТО ПРЕТСТАВУВА STUMBLEUPON – СОЦИЈАЛНИ МРЕЖИ

Време е за уште еден сајт кој претставува еден вид на социјални мрежи. Претходно пишувавме за delicious за претприемачи како социјален сајт кој може во исто време да ја зголеми Вашата ефективност и ефикасност во пронаоѓање на содржини кои претходно сте ги забележале како интересни, не сте имале време да ги прочитате. Исто така објавивме и едно видео како да го користите delicious од отворање на акаунт до начин на користење. Сега ќе ве воведеме во еден друг тип на социјална мрежа наречена STUMBLEUPON.

Англискиот збор stumble значи сопнување. Како буквален превод ова би значело да се сопнеш на нешто. Ова нешто што не сопнува е некоја страница на интернет. Stumbleupon.com им овозможува на корисниците да откриваат и да рангираат одредени интернет страници преку посебен вид на технологија за препорака на тие страници кој користи принципи на социјална мрежа. Додека delicious овозможува обележување на страници и брзо пронаоѓање и делење со другите во мрежата, stumbleupon бира која веб страна да ви ја прикаже врз основа на Вашиот профил и Вашето рангирање на страниците кои ви се допаѓаат.

Може да се користи како:

 • Алатка за пронаоѓање на информации од сајтови кои се од интерес на луѓето како Вас и како
 • Алатка за забава за откривање на нови сајтови.

StumbleUpon претставува линија на алатки (toolbar) која се инсталира на Вашиот интернет прелистувач (Internet Explorer или Mozila Firefox) и преку него можете да кликнете на копчето Stumble! и секогаш да ве води до веб содржина која може да биде интересна за Вас. Од друга страна колку повеќе веб страници рангирате дека во се допаѓаат толку поквалитетни страници ќе добивате како повраток при кликнување на копчето Stumble!. Рангирањето го изведуваате со кликнување на копчето I Like It! Линијата на алатки е прикажана на сликата подолу.

ToolbarStumble

На линијава со алатки имате и повеќе функции за испраќање на некоја страна преку e-mail како и можност за да ги видите пријателите преку StumbleUpon. За да ја користите оваа мрежа ќе треба да:

 • Отворите акаунт на SumbleUpon
 • Да ја симнете линијата со алатки и да ја инсталирате во Вашиот интернет прелистувач
 • Откако ќе го инсталирате ќе бидете запрашани да изберете теми кои се од Ваш интерес
 • И веќе ќе можете да го користите со едноставно кликнување на копчињата опишани погоре.

StumbleUpon има база на податоци со веб страници, слики, видео материјали и друга содржина кои што биле испратени од други корисници и коишто имаат некаква вредност.

StumbleUpon не е само линија со алатки туку и социјална мрежа. Исто како на facebook ќе можете да барате и креирате пријатели. Пробајте го и искористете го за Вашиот бизнис.

post

СОЦИЈАЛНИ МЕДИУМИ КАКО МАРКЕТИНГ СРЕДСТВА

Социјалните медиуми претставуваат информативни содржини кои се креираат од луѓето кои користејќи технологија ги објавуваат тие информативни содржини  и поттикнуваат меѓусебна комуникација и интеракција.

Овие информативни содржини можат да бидат различни. Најчесто се користат текстуални информативни содржини, видео материјал, аудио материјал и слики. По објавување на сите овие информативни содржини тие преку глобалната мрежа на социјалниот медиум стануваат достапни за поширок аудиториум. Можат да се препорачуваат од еден на друг, да се препраќаат, да се оставаат коментари …

На социјалните медиуми можете да бидете достапни до десетици милиони луѓе во светот. Маркетинг експертите оваа го забележаа и започнаа да ги препорачуваат социјалните медиуми да бидат опфатени во маркетинг плановите како нешто што има огромен потенцијал.

како примери на социјални медиуми кои постојат и од кои некои се користат и кај нас можеме да ги забележиме следниве:

 • Комуникациски социјални медиуми (блогови, форуми, Twitter како микроблогирање, Faceebook, LinkedIN, MySpace како социјални мрежи …)
 • Социјални медиуми за соработка (delicious, google reader како социјални обележувачи, digg, reddit како социјални весници…)
 • Мултимедијални социјални медиуми (flickr како социјален сајт за размена на форографии, YouTube за видео материјали …)

Извршивме една анализа и го забележавме следново:

 • YouTube е на трето место во светот (веднаш за google и yahoo) по посетеност додека во Македонија е на второ место веднаш зад google.
 • Facebook на светско ниво е на 5-то место веднаш зад пребарувачот Live.com додека во Македонија е на трето место веднаш зад YouTube.
 • MySpace е на светско ниво на 9-то место додека во Мкедонија е на 20-то место.
 • Hi5 на светско ниво е на 20-то место додека во Македонија е на високо 6-то место веднаш зад Facebook.

Можеме да забележиме дека и во Македонија во голем дел се користат се повеќе и повеќе социјални медиуми кои претставуваат голем потенцијал особено за малите бизниси. Искористете го тој потенцијал.

post

10 Отпадоци или расфрлања и како да се справите

Според некои мои анализи и истражувања од терен скоро 60% од деловните активности на малите бизниси припаѓаат на онаа што се нарекува отпадоци.

отпадоци и расфрлања

А, кога станува збор за отпадоците сигурно знаете што правите со нив дома и каде завршуваат. Дали сакате да ги имате во вашиот дом? Сигурно не! Па затоа зошто и да ги имате и во вашиот бизнис.

Продолжи…

post

7 Прашања во однос на големи податоци и малите бизниси

Живееме во едно навистина интересно време, кога предвидувањата стануваат многу полесни отколку што беа пред пет до шест години и тоа благодарение на технологијата и нашата се поголема храброст да го означуваме, односно бележиме нашиот живот на секаков можен начин.

Големи податоци

Можностите за користење на големи податоци се навистина големи и ги имам видено резултатите од многу мои тестирања и работа со разни компании во анализа на такви податоци. Но, ќе се обидеме да навлеземе во основите на користење на големите податоци особено кога станува збор за малите бизнис.

Затоа ќе се обидам да дадам одговор на неколку прашања.

Продолжи…

post

Големи податоци и малите бизниси

Сведоци сме на тектонски промени во користење на информациската технологија и податоци за донесување на одлуки. Не сакам да навлегувам во историски развој на оваа технологија и улогата во водењето на бизнисот, но сите сме свесни дека уште во времето на Месопотамија се користеле одредени системи (не како овие што постојат денес) за да се забележуваат разни информации заради донесување на одлуки.

Од друга страна исто така сме сведоци на постапките на големите компании кои навлегуваат во скапи проекти само за да дојдат до големи податоци и да ги поврзат и искористат за знаењето кое им е потребно. На пример, Google навлезе во проект за дигитализација на книги, кој подоцна го искористи во подобрување на нивниот сервис за преведување преку учење на разните преводи од книгите и пресметка на веројатноста за позиција на зборовите.

Кога станува збор за малите бизниси, прашањето е дали големите податоци може да им бидат корисни? Секако да, затоа што колку повеќе се зголемува количината на податоците толку подобри основи ќе имаат за донесување на одлуките.

Продолжи…

post

Што треба да знаете за вашите купувачи?

Купувачите како најважните личности за вашиот бизнис треба доволно добро да се знаат и познаваат, а врз основа на тоа знаење да се носат одлуки кои се директно поврзани со маркетинг активности но и со продажни активности на вашиот бизнис.

купувачи за бизнис

Имам доста пишувано за купувачите, за тоа како да ги спознаете подобро, како да им пристапите, што значат тие за вашиот бизнис… Доволно е само да пребарате на сајтов и ќе дојдете до голем број на идеи.

Тука би сакал да презентирам еден систематски пристап за спознавање на вашите купувачи преку пет прашања или пет најважни работи кои треба да ги знаете за нив.

Па, да започнеме без губење на време…

Продолжи…

post

Тестирајте ја вашата бизнис идеја преку следниве 11 прашања

Вам ви требаат бизнис идеи доколку сакате да станете претприемач. Ви ребаат бизнис идеи доколку сакате да останете пред конкуренцијата. Ви требаат бизнис идеи доколку сакате да бидете лидери на пазарот. Ви требаат бизнис идеи доколку сакате да ги задоволите тековните купувачи и да привлечете нови.

Но, кога зборуваме за бизнис идеи и тука постои 80/20 правило кое ни кажува дека 20% од сите ваши бизнис идеи ќе ви донесат 80% успех во вашите намери. Секоја бизнис идеја нема да биде редна за имплементација денес.

Затоа ќе треба да ги тестирате вашите бизнис идеи пред да започнете со процесот на имплементација на истите.

Тука се презентирани 11 прашања кои можете да си ги поставите и да ги најдете одговорите кои ќе ви помогнат во вашите напори за тестирање на вашите бизнис идеи.

Продолжи…

post

Не ви треба брилијантна идеја, едноставно откријте ја

Првин да ви посакам успешен почеток на неделата. Некако сум навлезен во фазата на најиновативно размислување за бизнис, иновации и претприемништво што беше резултат на насловите од целата претходна недела и би сакал да ја започнам и оваа недела на ист начин, со ист тон и со ист интензитет.

Знам дека некои се најдоа погодени од овој серијал на постови на претприемач, но јавно им се извинувам дека немам намера да ги повредам, единствената намера е да ги поставам темелите на еден сосема поинаков начин на размислување кои подетално ги разработувам во премиум претприемач 2.0. Тоа се факти на денешницата и добро поддржани за утрешницата. Дали ќе ги искористите, односно ќе користите GPS наместо карта од 1960-тата година останува на вас.

Минатиот пат зборував за неизвесноста, избегнување на неизвесноста, безгрешен претприемачки процес, линеарен наместо кружен претприемачки процес…

Да продолжиме со уште некои иновативни размислувања и тоа за бизнис идеите. Сигурно веќе сте слушнале, сте прочитале или пак сте учеле дека вам ви треба брилијантна бизнис идеја која всушност претставува препознавање на можност на пазарот. Не, дека не е точно, точно е тоа. Но, проблемот што тој исказ е се помалку функционален денес.

Продолжи…

post

Ден 1: Зголемување на креативноста – 77 подобрувања за 77 дена

Подобрување на креативност Ова е првиот ден од предизвикот за подобрување на твојот бизнис во 77 дена, каде што твојата задача е да ја зголемиш креативноста и да го подобриш целокупниот креативен процес во твојот бизнис.

Зголемување на сопствената креативност, креативноста на твојата работна средина и тимот на твојот мал бизнис е важна улога во подобрување на твојот вкупен бизнис.

Како и сè околу тебе, креативноста, исто така, може да се подобри. Ако се подобри твојата креативност и креативноста на твоите вработени, тоа ќе значи дека твојата компанија ќе создава поголема вредност за твоите потрошувачи, но исто така и ќе испорачува поголема вредност за нив.

Па, што е креативноста?

Во наједноставна форма, креативен си, ако направиш нешто од ништо. Криетивни луѓе ги гледаат можностите да создадат нешто од ништо.

Уметниците се креативни, бидејќи тие ставаат бои на бела хартија. Претприемачите се креативни, бидејќи тие создаваат нешто од ништо. Тоа нешто е бизнис, кој донесува вредност за потрошувачите.

Сето ова значи дека:

 • Треба да ја одржуваш креативноста во твојата компанија на високо ниво.
 • Треба да најдеш начини да ја зголемиш таа креативност.
 • Конечниот проценител на успехот во твоите напори за во креативноста во твојот бизнис ќе бидат твоите потрошувачи, или твојот пазар.

Ајде да погледнеме некои совети кои можат да ти помогнат да се стекне и да се зголеми процесот на креативноста во твојата компанија:

 • Ако не се обидеш нема ни да знаеш. Треба да се проба нешто ново, ако сакаш да бидеш креативен. Не можеш само да го чекаш вистинскиот момент. Понекогаш вистинскиот момент никогаш нема да дојде.
 • Лоши идеи денес можат да бидат добри идеи утре. Не плаши се дека ти или твоите вработени ќе имате лоши идеи. Ова е најголемата пречка на инвентивноста во твојот бизнис.
 • Бидете подготвени, идеите може да дојдат од секаде. Да, креативни идеи можат да дојдат од секаде, но тие можат и да бидат заборавени набргу, ако не ги запишеш. Секогаш биди подготвен да сочуваш идеи за анализа во иднина. Можеш да користиш лаптоп компјутери или уредите за снимање. Денес барем ова е лесно. Исто така, охрабри ги своите вработени да го сторат истото.
 • Направи твој бизнис да биде многу креативно работното место. Не мислам за мебел или боја на ѕид. Мислам на процеси, процедури и стандарди кои се користат во твојата компанија. Тие се едни од најголемите непријатели на иновации. Но, не треба да ги отстраниш, бидејчи од друга страна пак тие се нешто што може да ја зголемат продуктивноста. Едноставно, треба да ги промениш за да донесат повеќе слобода во процесот на работата, да овозможат споделување на идеите во рамките на твојот бизнис и да овозможат сите луѓе лесно да се префрлуваат од еден вид на работните активности на друг. Тоа ќе ја зголеми иновацијата и креативноста во твојата компанија.
 • Користи mind maps. Овие мапи се едно од најкреативното оружје на креативни луѓе.
 • Обиди се да ја охрабриш промената во рутините. Секојдневната рутина е убиство за инвентивноста во твојот бизнис. Обиди се да најдеш начин да направиш што е можно побрзи промени на рутини во твојот живот и твојот бизнис.
 • Користи вмрежување за да ја зголемиш креативноста во твојот бизнис. Сретнувај различни луѓе, разменувај различни мислења и зборувај за различни искуства со нив. Користи социјални мрежи за да се поврзеш и да комуницираш со колку што е можно повеќе различни луѓе. Охрабри ги своите вработени да го прават истото. Ова ќе го зголеми нивото на иновации во твојата компанија.
 • Наградувај ја инвентивноста. Користи различни наградни системи за да ги охрабриш сите во твојот бизнис да бидат покреативни.
 • Користи brainstorming состаноци за поттикнување на иновациите. Tреба да планираш некое време секоја недела да поминеш со твојот бизнис тим каде што ќе зборувате за нови идеи и можната имплементација на истите. Сите нека бидат охрабрени да споделуваат идеи.
 • Погледнете ги проблемите и различни решенија. Проблемите кои постојат во твојата компанија можат да бидат совршен извор на инвентивност, но и на креативноста.

Следува: Ден 2: Комуницирајте ги идеите